Gliceryna paszowa to produkt uboczny, który powstaje podczas tworzenia bioetanolu. Warto go stosować jako dodatek energetyczny dla krów mlecznych, a także podczas początkowych dni laktacji, ponieważ wtedy dostrzega się ujemny bilans energetyczny, który może doprowadzić do rozwinięcia się ketozy.

Dlaczego warto stosować glicerynę paszową?

Produkt ten ma kilka pozytywnych zastosowań. Jak już wspomnieliśmy, chroni krowę przed ketozą, czyli procesem,w którym glukoza jest pochłaniana z tłuszczy, a nie z przyjmowanego cukru. Ketoza prowadzi do ogromnych strat ekonomicznych, ponieważ powoduje, że zwierzęta szybciej ulegają zakażeniom, ale także obniża mleczność. Gliceryna paszowa polepsza wydajność mleka, a także zwiększa ilość znajdującego się w niej białka. W okresie laktacji jest ogromnym źródłem energii dla krów, co prowadzi do dobrej kondycji krów, pomimo tego ciężkiego dla krów jak i hodowców okresu. Razem glikolem stanowią dobrą kompozycję, pomagającą w syntezie glukozy.

Jak wybrać glicerynę paszową?

Nie wydaje się to być trudne pytanie, jednak okazuje się, że obecnie na rynku możemy znaleźć mnóstwo podróbek, które zamiast pomóc, zaszkodzą, ponieważ są zanieczyszczone. Podczas wybierania produktu najlepiej jest sprawdzić jaka jest zawartość glicerolu. Podczas karmienia krów mlecznych warto wybierać te, które posiadają 99% glicerolu oraz mają kolor przezroczysty, bez osadu, ponieważ nie posiada on zanieczyszczeń. Podróbki lub nisko- jakościowe produkty posiadają metanol, który może powodować zaburzenia fermentacyjne w żwaczu. Poza tym stanowi niebezpieczeństwo dla wątroby i nerek.

Warto również wziąć pod uwagę dawkowanie gliceryny. Jest to produkt, który w zbyt dużych ilościach może być niekorzystny dla krów. Maksymalne dawki to 800 gram gliceryny na krowę podczas jednego dnia, jedynie w czasie zagrożenia ketozą. Także pamiętajmy o tym, że glicerynę paszową podaje się jedynie krowom, które posiadają deficyt energetyczny. Innych krów nie powinniśmy karmić tym produktem. Może być stosowana u krów do 100 dnia laktacji.

Facebook Comments
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Technologia

Dodaj komentarz

Sprawdź też

Buty markowe – stale powiększający się zbiór

Nie da się ukryć, że pojęcie buty markowe mocno się zdewaluowało. Jeszcze do niedawna każd…