Siarczany to bardzo ważne substancje. Oferowane są w chem-sklep.pl/. Są to sole kwasu siarkowego oraz estry i sole nieorganiczne. Stosuje się je w przemyśle chemicznym, papierniczym oraz farbiarskim. Dodawane są do wina, ale wina z siarczanami to napój niskiej klasy, w winach ekologicznych takich siarczanów się nie stwierdza. Nie są one szkodliwe w winie, można pić ten napój z tym związkiem chemicznym. Siarczany w winie powstrzymują rozwój bakterii i dlatego są dodawane do tego produktu. Mogą być nawozami sztucznymi i wówczas są związkami baru, ołowiu, wapnia, magnezu.
Siarczany mogą też występować naturalnie
Pojawiają się w szparagach, szczypiorku, skrobi kukurydzianej, jajkach, łososiu, suszonym dorszu. Są obecne także w czosnku, porach, sałacie, syropie klonowym. Można je znaleźć również w cebuli, soi czy pomidorach. Małe ilości siarczanów nie szkodzą, ale duże ilości na pewno będą szkodliwe. Jest to prawda jak najbardziej oczywista. Warto zatem zadbać o to, by nie konsumować nadmiernych ilości takich substancji, aby nie narażać własnego zdrowia. Jest to trudne, ponieważ producenci nie zawsze podają prawdziwe informacje o dodatkach do żywności.
Czy siarczany szkodzą?
Siarczany nie szkodzą, jeśli są dodawane w niewielkiej ilości. Doskonale konserwują i można je spotkać w przetworach owocowych, warzywnych, w winie. Czasami są także w herbatnikach, suszonych pomidorach, chrzanie tartym w słoiku. Spotkać je można w zalewach, suszonych grzybach, warzywach, owocach i galaretkach, a nawet w dżemach i musztardach. Zbyt duża ilość siarczanów wpływa na ból głowy, nudności, wymioty oraz biegunkę. Alergia po spożyciu pokarmów bogatych w siarczany także może nastąpić. Siarczany mogą być szkodliwe dla astmatyków.
Obecnie prowadzone są intensywne badania nad konserwowaniem żywności innymi metodami, a nie siarczanami. Na pewno byłoby to o wiele lepsze rozwiązanie, zdrowsze i nie budzące tak wiele kontrowersji. Ekologiczne dodatki byłyby o wiele lepsze od siarczanów dodawanych do pokarmów.