Sklep lub smażalnia

Największą konkurencją sklepów rybnych są supermarkety. Klienci przyciągnięci okresowymi promocjami najczęściej tutaj robią zakupy.

– Nawet jeśli klient zrazi się kilka razy, bo ryba będzie na przykład pokryta zbyt grubą warstwą glazury, czyli lodu chroniącego przed wysuszeniem mięsa, to i tak tam prędzej czy później wróci. Supermarketom, nawet tym, które nieuczciwie doliczają do masy ryby zamarzniętą wodę, wybacza się więcej niż mniejszym sklepom specjalizującym się w jednym asortymencie – twierdzi Jacek Pawelczyk.

Innym zagrożeniem są wędkarze–domokrążcy. Łowią oni więcej niż pozwalają na to przepisy wędkarskie, a następnie sprzedają złowione trofea okolicznym mieszkańcom. Trudno jednak porównywać tę niewielką skalę procederu do konkurencji wszechobecnych sieci handlowych.

W rybnym biznesie występuje sezonowość, która charakteryzuje się najlepszym okresem sprzedaży zimą. Hossa dla sklepów zaczyna się przed świętami Bożego Narodzenia i trwa aż do Wielkanocy. Wzrost zainteresowania rybą można także zauważyć w piątki, czyli dzień przez wielu nadal traktowany jako postny. Zamiast schabowego stołówki i restauracje częściej serwują w ten dzień sandacza czy dorsza.

Różnica w strukturze spożycia dotyczy także podziału między gatunkami słodkowodnymi i morskimi. Jemy dwa razy więcej ryb żyjących w słonej wodzie. Klienci są wyczuleni na intensywniejszy zapach ryb śródlądowych, który ich zdaniem kojarzy się z brakiem świeżości, co nie jest prawdą. Wielu właścicieli stawów hodowlanych karmi swoje ryby słabej jakości paszami, a dno zbiorników wodnych jest bardzo mętne. Wszystko to przekłada się na gorszy smak mięsa, które jest ciemniejsze od wysokiej klasy tuszki.

Jacek Pawelczyk znalazł sposób na sezonowość. Równolegle obok sklepu prowadzi także smażalnię ryb „Sandacz” w pobliskim Inowłodzu nad Pilicą. Smażalnia w tej turystycznej miejscowości pozwala zrównoważyć przychody firmy w okresie wakacyjnym.

SPIS TREŚCI

https://www.diamiland.pl/sezon-na-rybke-przyszlosc-sklepow-rybnych-cz-1/
https://www.diamiland.pl/sezon-na-rybke-przyszlosc-sklepow-rybnych-cz-2/
https://www.diamiland.pl/sezon-na-rybke-przyszlosc-sklepow-rybnych-cz-3/
https://www.diamiland.pl/sezon-na-rybke-przyszlosc-sklepow-rybnych-cz-4/

Facebook Comments
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Praca
Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Sprawdź też

Przewodnik po rodzajach sprzętu budowlanego dostępnego do wypożyczenia: od koparek po rusztowania.

W nowoczesnym świecie budownictwa, dysponowanie odpowiednim sprzętem jest kluczowe dla suk…