Fosforan potasu to związek chemiczny, który występuje naturalnie w ludzkim organizmie. Oprócz tego wykorzystywany jest powszechnie w przemyśle spożywczym jako dodatek do różnego rodzaju produktów (E340). W tym przypadku jego zadanie polega zarówno na zwiększaniu kwasowości, jak i przeciwdziałaniu zbrylaniu czy przedłużaniu terminu przydatności do zjedzenia.

Nie warto się niczego obawiać

Fosforan potasu przyjmuje zazwyczaj formę białego proszku, ewentualnie kryształków podatnych na rozpuszczanie w wodzie. Można go znaleźć m.in. w mleku pasteryzowanym, kawie rozpuszczalnej, budyniach, sosach i zupach typu instant, galaretkach, przetworach owocowych, płatkach śniadaniowych, pieczywie, napojach gazowanych, serach dojrzewających, owocach kandyzowanych, przetworzonym mięsie, deserach, a nawet mrożonych filetach rybnych. Spożywany w umiarkowanych ilościach nie powoduje absolutnie żadnych skutków ubocznych, czyli nie jest szkodliwy dla organizmu człowieka (dopuszczalna dawka to 70mg/kg masy ciała). Wręcz przeciwnie – przyczynia się choćby do wzmocnienia układu kostnego, zauważalnej poprawy wydolności, zwiększenia wchłaniania wapnia przez nerki, regulacji ciśnienia krwi czy usprawnienia przemiany tłuszczów i białek. Fosforan potasu bierze też czynny udział w procesach energetycznych. Jego znaczny nadmiar może jednak negatywnie wpływać na gospodarkę hormonalną, prowadzić do szybkiego spadku formy fizycznej, wzmagać odkładanie tkanki tłuszczowej oraz podnosić ryzyko rozwoju kamicy dróg moczowych. Dlatego też zalecane jest stosowanie zbilansowanej diety.

JEDNORÁZOVÝ FOSFOREČN DRASELNÝ

https://www.centro-chem.pl/cs/produkty/ethanolamin

https://www.centro-chem.pl/cs/produkty/olein

Facebook Comments
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Technologia
Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Sprawdź też

Dlaczego warto skusić się na lampy oświetleniowe wybranych marek?

Lampy oświetleniowe są idealną propozycją, którą warto jest wziąć pod uwagę w przypadku ró…